2009. október 6., kedd

Summoning: Let Mortal Heroes Sing Your Fame 2001.


Első számú kedvencem (talán) első számú lemeze. Az osztrák Summoning 1993-ban alakult, black metal jellegű zenét játszottak, ami az évek folyamán egyre finomodott, tisztult a hangzása, rövidültek a dalok, növekedett meg a billentyűk szerepe. A Mortal Heroes az 5. teljes album, eddigre kiforrott a zenekar stílusa, minden formajegye a helyére került (igazából már a 4. lemezre, a Strongholdra mondható el ez, jelen ismertető tárgya az ott megkezdett úton halad tovább). Fenséges, nem annyira sötét dallamvilágú, melankolikus jellegű dalok sorjáznak a lemezen. Egyenrangú szerepe van a billentyűsöknek a torzított gitárral (sőt!), a ritmust dobgép szolgáltatja (ami hallatszik is rajta, nem igyekeztek valódi dobnak varázsolni). Arányosan, szépen szól az album, a korai idők black-esen torz gitárhangzása a múlté, a billentyűsök a zongora mellett fúvós hangszerek hangján zengenek. Kényelmesen görögnek a dalok, lassú vagy legfeljebb közepes tempóban. Nem klasszikus rock/metal, hanem inkább törzsi jellegű ritmusokat hallunk. Ami viszont egyértelműen őrzi a black metal gyökereket (és nehezíti meg a befogadást), az a kegyetlen énekhang, tipikus blackes károgás, csak az utolsó számban bukkan fel némi tiszta énekhang. Dalokat kiemelni nem akarok, mert mindegyik zseniális, az elmúló dicsőség szépségének himnuszai. Ajánlott még az előző, 1999-es, Stronghold című alkotása is, egyenrangú társa a Mortal Heroes-nak.
1.A New Power Is Rising 04:08
2.South Away 06:04
3.In Hollow Halls Beneath the Fells 08:56
4.Our Foes Shall Fall 07:01
5.The Mountain King's Return 08:53
6.Runes of Power 05:51
7.Ashen Cold 06:16
8.Farewell 09:19
Teljes idő: 56:23
Protector (Richard Lederer) - Vocals, Guitars, Keyboards, Drum programming (Die Verbannten Kinder Evas, Ice Ages, Grabesmond, Pazuzu (Aut), Marlignom)
Silenius (Michael Gregor) - Vocals, Keyboards, Bass (Kreuzweg Ost, Amestigon, Die Verbannten Kinder Evas, Pazuzu (Aut), Abigor, Shadow Vale, Mirkwood (Aut), Cromm)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése