2009. július 18., szombat

Immortal: At The Heart Of Winter


Az Immortal a skandináv black metal egyik alapcsapata, valamikor a 90-es évek legelején indultak, és mint a legtöbbjüknek a színtéren, nekik is death metal gyökereik voltak. Bergen városából származik a csapat, ám az Immortal kimaradt a nagy botrányokból, a templomgyújtogatásokban, gyilkosságokban nem vettek részt.
A szövegvilágra nem jellemző a keresztényellenesség, hanem egy elképzelt, fantasztikus, gonosz, veszélyes világ, Blashyrkh néven, amit a nordikus telek zordsága, a hófödte hegycsúcsokra ereszkedő, hosszú téli éjszakák ihlettek.
Maga az album a zenekar 5. teljes albuma volt, és nagyon sok mindenben eltért a korábbiaktól. Ezt megelőzően az Immortal rövid, szélvészgyors, kissé kaotikus hangzású pusztításokkal pakolta tele a lemezeit, például a Blizzard Beasts 30 perc alatt 10 számmal. Ehhez képest az At the Heart of Winter a maga 46 perc / 6 számával maga a progresszivitás Csimborasszója. Természetesen csak Immortal viszonyok közt értendő a lassulás, a német thrash hatása szivárgott be a riffekbe, témákba. Korábban nyomokban meglévő hangulati elemek most nagyobb hangsúlyt kaptak, elég a címadó szám bevezetőjét meghallgatni. Szinte a bőrén érzi az ember a kegyetlen hidegben jégszilánkokkal támadó szelek dühét.
Abbath vokalizálása mélyebbé vált, a black metalra jellemző károgásból nem lett hörgés, de kifejezetten súlyosabb lett, mindamellett a szövegeket érteni is lehet. A hangzás is tiszta lett, dicséret illeti érte a producert, Peter Tangtrent és az Abyss studiót.
(Az ismertető a www.lemezkritika.hu oldalon jelent meg korábban.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése