2009. július 18., szombat

Tisza-tavi kirándulások

Tisza-tó, kis hazánk egyik legszebb, legizgalmasabb tája, és aki kalandozott már ezerarcú vizein, az csak egyet érthet velem. Egerből, Debrecenből, Miskolcról alig egy óra autókázás, de Budapestről sem kell sokkal több, hogy elérjük valamelyik part menti települést.
Nos, nézzük gyorsan a tényeket: egy víztározó, amit a Kiskörei vízlépcső duzzaszt föl, április és november között. (A téli időszakban átlag 120 centivel lentebb van a vízszint.) Területe 127 km2, amiből 43 km2 szárazföld. A környék éghajlata országos viszonylatban száraz és meleg.
Bár mesterséges képződményről beszélünk, a terület olyasféleképpen fest, mint a XIX.századi folyamszabályozások előtt, az eredeti, természetes körülményeket állították helyre. Petőfi talán ilyesféle Tisza-tájban gyönyörködött annak idején.
Baráti társaságommal Tiszafüredre szoktunk járni, és az Albatrosz-kikötőben bérelt kenukkal kirándulunk. (2009-ben 1200 Ft egy háromszemélyes kenu 4 órára, szinte vicc).

Amit mindenképpen érdemes magunkkal vinni, az naptól védő krém, jó ötlet egy szalmakalap is. könnyű, világos öltözet szükséges, mert a bozótosabb részeken kellemetlen rovarok is megtalálják az embert. Érdemes beszerezni valami, biztosan vízzáró edényt, dobozt, kis vödröt, amibe értékeinket,mint például mobiltelefont, fényképezőgépet rejtjük. Ez nem csak az esetleges vízbeborulás miatt kell (én még mindig megúsztam), hanem egy-egy, nagyobb hullámot verő, motoros jármű hullámai becsaphatnak a kenuba, és eláztatják a cuccainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése