2009. július 20., hétfő

Nemzeti kultúra, de hogy?

Nemzeti, jobboldali emberek, politikusok és polgárok, előszeretettel hangoztatják a nemzeti kultúra fogalmát, annak fontosságát,és erre hajlamosak a baloldaliak is bólogatni. Igen ám, de hangzatos szónoklatokkal, melldöngető fogadkozással még nem érünk el semmit.Nézzük csak meg ezt alaposabban (ugyanis, tudjuk jól, a Pápa téved, az Ördög nem a Pokolban lakik, hanem a részletekben)! Két kérdést kell feltennünk:
1. Mi is az a nemzet kultúra?
2. Mit csináljunk vele? (És mit azokkal, amik nem tartoznak bele?)

Sokan azt hiszik, hogy az első kérdésre könnyű a válasz. Népzene, népművészet, meg még mondjuk a Bánk Bán, Bartók és Kodály művei, Jókai, Arany írásai, stb. Nehezebb már a válasz, ha megkérdezem, hogy például a Vágtázó Halottkémek? Az is, vágja rá, aki ismeri, és szereti. És a Pokolgép, Ossian, Kárpátia? Na, itt már erősebb a szórás. Van, aki szerint a heavy metal nem része a magyar kultúrának, sőt, olyanok is vannak,akik szerint semmilyennek sem. És a magyar nóta? A mulatós zene? Mert olyat sem hallasz másutt, de szerintem ezek sem kultúrák. Na ugye, már nem is egyszerű a kérdés.
De boncolhatjuk tovább a kérdést magasabb és könnyebb kultúra felé. Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Bánk Bán magasabb szintet képvisel, mint a Csitári hegyek alatt.
Ez utóbbi gondolat már átvezet minket a másik kérdésre, miszerint hogyan kezeljük a nemzeti kultúrát.
Támogassuk!Vágja rá reflexből az ember. No, de hogyan? Vegyünk egy alapesetet, a művelődési ház termét. Tartanánk ott egy népi táncházat, néptáncoktatókkal, népi együttessel. Egy ilyen terem fenntartása pénzbe van, fűtés, világítás, takarítás, tatarozás, a kezelő személyzet bére. Ezt ki fizesse meg? A táncházban szórakozók? Akkor hol itt a támogatás? Vagy tartsunk előtte egy Ossian koncertet, ahol a rockerektől elszedett belépőjegyből erre is futja?
Vajon ők mivel alávalóbb emberek a népzenére mulatóktól, hogy ők fizessék meg mások szórakozását? De ha egyszer megállapítottuk, hogy az egyik értékes, a másik meg szemét, akkor azt egyáltalán miért engedjük, akármilyen formában is?
És mit tegyünk a külföldi produkciókkal? Tiltsuk ki őket a koncerttermekből, mozikból tévécsatornákból? Esetleg korlátozzuk a számukat? Na, ez utóbbi nem tűnne rossznak, elérhetjük vele, hogy Presser Gáborhoz hasonlók lesznek az "istenek" egy védett piacon, mint volt a Kádár-korszakban. Aztán amikor meg kiderül, hogy Nyugaton bizony vannak jobbak is, akkor meg félre áll a szájuk. Vagy vegyük azt, hogy az Iron Maiden koncert bevételeiből finanszírozzuk meg az Ossiant is?
Na, de mégis hogyan? Mi a magyar, mi a kultúra? Kimondja meg? Én mondjam meg? Vagy Te szeretnéd? Esetleg odaadnád egy politikusnak a döntés jogát? Esetleg a népet kérdeznéd?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése